Polisen
För att bli polis behöver du inte vara särskilt stor och stark - däremot måste du ha bra hand med människor och en grundläggande vilja att göra samhället tryggare för alla.
Arbetet som polis skiljer sig åt beroende på vilken typ av tjänst man har och var i Sverige man arbetar. Efter utbildning och anställning jobbar de flesta i yttre tjänst eller med att utreda brott.
Arbetet i yttre tjänst
Polisens arbete är till största delen indelat i närpolis- och ingripandeverksamhet (där man hjälper människor i nöd, ofta efter samtal till 112).
En stor del av polisens vardagliga arbete innebär utredningsåtgärder som att ta upp anmälningar, hålla förhör och ta föremål i beslag. Sådana åtgärder kräver att polisen har kunskap om vilka lagar som gäller.
Varje brott innebär alltid noggrann dokumentation och därför tillbringar även en polis i yttre tjänst mycket arbetstid inomhus framför datorn. Noggrann dokumentation är förutsättningen för att ett ärende ska kunna bedömas rättsenligt, det vill säga att på rätt grund gå till åtal eller läggas ner.
Polisen finns tillgänglig dygnet runt, året om. Därför jobbar poliserna ofta helger och nätter när andra är lediga.
Vanliga arbetsuppgifter
- Närvara vid större evenemang, exempelvis fotbollsmatcher, demonstrationer och konserter.
- Utreda ärenden där personer gripits på bar gärning för stöld eller snatteri i butik eller varuhus.
- Trafikkontroller.
- Omhänderta påverkade personer.
- Hantera våldsamma familjesituationer.
- Hålla ordning vid krogar och andra uteställen där människor samlas.